فهرست مطالب
قصه مهاجرت
داستان مهاجرت شبیه فیلمهای سینمایی یا رمانهای ماجراجویانه است که در آن شخصیت اصلی فیلم بنا به دلایلی، از هرآنچه که به آن تعلق خاطر دارد، دست میکشد و در جستجوی یک زندگی عالی و رضایتبخش خانه و کاشانه خود را ترک میکند، با سختترین موانع روبهرو میشود، از همه پستیوبلندیها عبور میکند، تا بار دیگر داستان زندگی خود را در سرزمینی دیگر از نو بنویسد. اما واقعاً مهاجرت چیست؟ چه شد که انسانها تصمیم به کوچ از دیار و سرزمین خود گرفتند؟ موج عظیم مهاجرتی که در ایران اتفاق افتاده است از چه زمانی آغاز شد؟ و در نهایت بهترین مقصد برای مهاجران ایرانی کدام کشورها هستند؟ در این مقاله به پاسخ این سؤالات و معرفی چند فیلمهای سینمایی و کتاب در مورد مهاجرت پرداخته ایم، پس اگر از علاقهمندان به مهاجرت هستید، یا قصد مهاجرت دارید تا پایان با ما همراه باشید.
ماهیت و تعریف مهاجرت چیست؟
مهاجرت عبارت است از حرکت انسانها از مکانی به مکان دیگر، به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی یا زیستمحیطی. مهاجرت هم بر کشور مبدأ و هم بر محل سکونت جدید مهاجران، اثرات مهمی میگذارد؛ تأثیراتی که میتواند در بلندمدت مثبت یا منفی باشد.
همانطور که گفته شد افراد برای تصمیم به اینکه مهاجرت کنند، دلایل مختلفی دارند به عنوان مثال برخی افراد برای بهبود فرصتهای شغلی خود به کشور دیگری نقلمکان میکنند و برخی دیگر مجبور به مهاجرت میشوند، به عنوان مثال افرادی که به دلیل قحطی یا جنگ از سرزمین مادری خود، مجبور به مهاجرت به کشوری دیگر میشوند.
سیر مهاجرت در ایران و جهان
مهاجرت مهمترین نوع جابهجایی مکانیِ انسانها بوده است و در تمامی دورههای تاریخی این جابهجایی موجب تحول و دگرگونی جوامع، فرهنگها و زیستبوم بشر شده است؛ مهاجرتهای انسانی که در تاریخ ثبت شدهاند باعث تغییرات زیادی در همه ابعاد سرزمینها، قارهها، ترکیب نژادی، قومی و زبانی آنها شده است.
به عنوان مثال، نقشه اروپا محصول چندین مهاجرت اولیه انسانها شامل مردمان ژرمن، اسلاوها، ترکها و سایر نژادها است. از سویی دیگر در طول 400 سال – از اواخر قرن 16 تا قرن 20 – قاره آمریکا، استرالیا، اقیانوسیه، نیمه شمالی آسیا و بخشهایی از آفریقا توسط مهاجران اروپایی مستعمره شدهاند. میزان مهاجرت در این مدت در حدود 60 میلیون نفر بوده است.
اما بزرگترین مهاجرت در تاریخ، مهاجرت بزرگ آتلانتیک از اروپا به آمریکای شمالی بود، اولین موج عمده آن در دهه 1840 با حرکتهای گسترده از ایرلند و آلمان آغاز شد. در دهه 1880 موج دوم و بزرگتری از شرق و جنوب اروپا ایجاد شد و بین 1880 و 1910 حدود 17 میلیون اروپایی وارد ایالات متحده شدند. در سومین موج بین 1820 تا 1980 تعداد کل اروپاییهایی که به ایالات متحده مهاجرت کردند به 37 میلیون نفر رسید.
در ایران نیز آمارها نشان میدهد تا سال 1389 حدود 60 هزار نفر از افراد متخصص و نخبه از کشور مهاجرت کردهاند؛ این مهاجرت فزاینده افراد نخبه، به فرار مغزها معروف شده است طوری که ایران در رده نخست کشورها با بیشترین نرخ فرار مغزها قرار گرفته است و این مسئله همچنان ادامه دارد.
آشنایی با انواع مهاجرت
بهطورکلی مهاجرت به چند دسته گسترده تقسیم میشود:
در درجه اول ما با دو نوع مهاجرت داخلی و بینالمللی مواجه هستیم؛ در هر کشوری جابهجایی افراد و خانوادهها از منطقهای به منطقه دیگر (به عنوان مثال، از مناطق روستایی به شهرها) وجود دارد و به مهاجرت داخلی اطلاق میشود، این نوع مهاجرت با مهاجرت از کشوری به کشور دیگر متمایز است چرا که نوع دوم در واقع مهاجرت بینالمللی است و شرایط خاص و پیچیدهتری نسبت به مهاجرت داخلی دارد.
در نوع دوم تقسیمبندی انواع مهاجرت، مهاجرت ممکن است داوطلبانه یا اجباری باشد. بیشتر مهاجرتهای داوطلبانه، چه داخلی یا خارجی، در جستجوی فرصتهای اقتصادی بهتر و زندگی مطلوبتر انجام میشود. اما مهاجرتهای اجباری معمولاً شامل افرادی میشود که توسط دولتها در طول جنگ یا سایر ناآرامیهای سیاسی اخراج شدهاند یا بهاجبار به عنوان برده یا زندانی به کشور دیگری منتقل شدهاند. مهاجرت داوطلبانه پناهجویانی که از جنگ، قحطی یا بلایای طبیعی فرار میکنند، میان این دو دسته قرار دارد.
مهاجرت چه مزایا و معایبی دارد؟
شاید این جمله معروف را شنیده باشید که ” خانه جایی است که دل آنجا باشد ” اما مصداق این جمله در خصوص مهاجرت اینگونه است ” خانه جایی است که کار آنجا باشد.” در واقع داشتن شغلی با درآمد بالا، بهبود کیفیت زندگی و برخورداری از رفاه، امنیت و آرامش روانی از مهمترین مزایای مهاجرت به شمار میروند که انسانها را به این تصمیم سخت ترغیب میکند.
اما باید بهخاطر داشت در کنار همه این مزایا، از نظر بعد روانی، فشار روحی زیادی بخصوص در چند ماه اولیه به فرد مهاجر، وارد میشود و گاهاً باعث افسردگی و حتی بازگشت به کشور مبدأ میگردد بنابراین برای این اقدام باید از روحیه و جسارت بالایی برخوردار باشید.
بهترین کشورها برای مهاجرت ایرانیان؟
طبق آخرین تحقیقات گالوپ در میان 710 میلیون فردی که قصد مهاجرت داشته یا پتانسیل مهاجرت دارند پرسیده شد که کشور موردعلاقه آنها برای مهاجرت کدام است و نتایج به این شرح ارائه شد: 21 درصد آمریکا، 6 درصد آلمان، 5 درصد کانادا، 5 درصد انگلیس، 5 فرانسه.
اما در ایران این آمار کمی متفاوت است؛ بهترین کشورهای که ایرانیان برای مهاجرت انتخاب کردهاند عبارتاند از مهاجرت به کانادا، مهاجرت به استرالیا، نیوزلند، مهاجرت به آلمان، مجارستان، سوئد و هلند.
معرفی بهترین فیلمها با موضوع مهاجرت
تماشای فیلم همیشه یکی از سرگرمیهای جذاب انسانها برای گذراندن اوقات فراغت بوده است، اما فیلم دیدن همیشه برای تفریح و سرگرمی نیست، گاهی میتوان با داستان فیلم سفر کرد، باشخصیتهای آن هم ذات پنداری کرد و یک زندگی نزیسته را تجربه کرد، از این رو تماشای فیلم برای افرادی که دغدغه مهاجرت دارند علاوه بر آشنایی با فرهنگ و جغرافیای جوامع دیگر میتواند بسیاری از سؤالات و درگیری ذهنیشان را در گرفتن این تصمیم حل کند، در ادامه چند فیلم تأثیرگذار در زمینه مهاجرت به شما معرفی خواهیم کرد.
فیلمهای درباره مهاجرت در سینمای جهان
موضوع مهاجرت در سینمای جهان، یکی از موضوعات جذاب برای ساخت فیلم و سریال است. از آن جا که در جوامع مختلف مهاجرت دغدغه افراد زیادی به شمار میرود، مسلماً فیلمهایی درباره موضوع مهاجرت نیز پرمخاطب است و کارگردانان و تهیهکنندگان زیادی به آن میپردازند.
- در آمریکا (In America)
- ویزیتور (The Visitor)
- بروکلین (Brooklyn)
- نام خانوادگی (The Namesake)
- زندگی بهتر (A Better Life)
- بینتی (Binti)
فیلمهای درباره مهاجرت در سینمای ایران
به طور کلی دهه ۹۰ در ایران، دورهای از تاریخ ما محسوب میشود که در آن، افراد، بیشترین دغدغه و اقدام برای مهاجرت را داشتهاند. از این رو فیلمهای زیادی در مورد این موضوع ساخته شد، تا افرادی که قصد مهاجرت دارند، با همه جوانب آن بهدرستی آشنا شوند.
معرفی ده کتاب خواندنی در مورد مهاجرت
در بخش پایانی چند کتاب درباره مهاجرت معرفی خواهیم کرد؛ کتابهایی که شاید خواندنشان اندکی از غم دوری و دغدغههای مهاجرت شما را کم کند.
- کتاب پناهجوی ناسپاس: The Ungrateful Refugee
- کتاب فاصله بین ما: The Distance Between Us
- کتاب زنبوردار حلب: The Beekeeper of Aleppo
- کتاب پسر پروانهای: Butterfly Boy
- کتاب: Exit West
- کتاب یک فنجان آب زیر تخت من: A Cup of Water Under My Bed
- رمان مهاجرتی آمریکانه Americanah :
- کتاب خیابان آمریکا American Street :
- خوشههای خشم: The Grapes of Wrath
- کتاب مهاجر خوب؛ حاصل نوشتن ۲۶ نویسنده آمریکایی
سخن پایانی
در این مقاله با ماهیت مهاجرت، چرایی آن و مزایا و معایب مهاجرت آشنا شدیم، در ادامه بهترین کشورها برای مهاجرت را معرفی کردیم و در پایان به معرفی فیلمها و کتابهایی در این زمینه پرداختیم. مهاجرت، بلیت یکطرفه است که بسیاری از افراد برای بهبود اوضاع زندگی خود آن را انتخاب میکنند این اقدام تصمیم سختی است که با وجود همه سختیها و چالشهایی که دارد، آن را به ماندن در وضعیت کنونی ترجیح میدهند.
انتخاب شما برای ماندن یا رفتن کدام است؟ آیا چشمانداز روشنی را برای مهاجرت خود مشاهده میکنید؟ چه چالشهایی برای این اقدام در سر راه شما قرار دارد؟ مقصد انتخابی شما برای رفتن کدام کشور است؟ نظرات و دغدغههای مهاجرتی خود را با ما در میان بگذارید.
[…] مناسب برای مهاجرت است. یکی از سوالاتی که در مورد مهاجرت ذهن ما را درگیر میکند این است که هزینه های زندگی در […]
[…] مناسب برای مهاجرت است. یکی از سوالاتی که در مورد مهاجرت ذهن ما را درگیر میکند این است که هزینه های زندگی در […]