سفر به استانبول: جاذبه‌های گردشگری این شهر زیبا

سفر به استانبول یکی از شهرهای تاریخی و بزرگ جهان: در کشور ترکیه قرار دارد و قاره اروپا و آسیا را بهم وصل می‌کند. این شهر در طول قرن‌ها مورد علاقه امپراتوری‌ها بوده‌است. امروز قصد داریم با هم یک سفر به استانبول برویم. آماده‌اید؟!

استانبول شهریست که واقعا همه چیز دارد: تاریخ 2500 ساله، فرهنگ و سنت، جاذبه های دیدنی شگفت انگیز، زندگی شبانه پرجنب و جوش و مناظری که واقعا خیره‌کننده هستند. بریم سراغ اولین مکانی که می‌خواهیم از این کلان‌شهر بین قاره‌ای معرفی کنیم، مسجد پرطرفدار ایاصوفیه:

1- مسجد ایا صوفیه یکی از بهترین قسمت‌های سفر به استانبول – Hagia Sophia

مسجد ایاصوفیه

یکی از مهم‌ترین بناهای گردشگری استانبول اینجاست. این بنا دارای تاریخ پر فراز نشیبی است. به عنوان کلیسای جامع مسیحی ارتدوکس، کلیسای جامع کاتولیک رومی و سپس مسجد عثمانی و بعد از آن موزه کاربری داشته است. اما در سال 2020 دوباره به عنوان مسجد فعال شد.

2- کاخ توپکاپی در سفر به استانبول – topkapi palace

کاخ توپکاپی

این کاخ باشکوه توسط مهمت فاتح در قرن پانزدهم ساخته شد و محل زندگی و حکومت سلاطین امپراتوری عثمانی بود.

این بنا مجموعه‌ای خیره کننده از هنر اسلامی است، با حیاط‌های مجلل و کاشی‌‌هایی که رنگ‌آمیزی دستی شده‌اند و اتاق‌هایی با تزئینات تجملی را به هم متصل می‌کنند که همگی با دیوارهای نقوش‌دار محصور هستند.

3-مسجد آبی – The Blue Mosque (سلطان احمد – Sultanahmet Camii)

مسجد آبی یا سلطان احمد

هدیه معماری بزرگ سلطان احمد اول به پایتختش، این مسجد زیبا بود که معمولاً به نام مسجد آبی شناخته می‌شود. این مسجد که بین سال‌های 1609 تا 1616 ساخته شد، غوغایی را در سراسر جهان اسلام برانگیخت، زیرا دارای شش مناره (به تعداد مسجد بزرگ مکه) بود. هفتمین مناره در نهایت به مکه هدیه شد تا مخالفت‌ها متوقف شود.

4- آب انبار باسیلیکا – Basilica Cistern

آب انبار باسیلیکا

آب انبار باسیلیکا یکی از شگفت انگیزترین جاذبه های گردشگری استانبول است.

این تالار زیرزمینی عظیم و کاخ مانند توسط 336 ستون در 12 ردیف پشتیبانی می‌شود و زمانی منابع آب امپراتوران بیزانسی را تامین می‌کرد. بسیاری از ستون‌های این بنا تزیین شده‌اند.

5- میدان هیپودروم یا میدان سلطان احمد (Sultanahmet Square)

ساخت هیپودروم توسط سپتیمیوس سوروس در سال 203 میلادی آغاز شد و توسط کنستانتین کبیر در سال 330 میلادی تکمیل شد. اینجا مرکز زندگی عمومی بیزانس و صحنه بازی های باشکوه و ارابه دوانی بود.

امروزه چیز زیادی از هیپودروم برای دیدن باقی نمانده است، به جز بخش کوچکی از دیوارهای گالری در ضلع جنوبی. در ضلع شمال غربی یک فواره قرار دارد که توسط امپراتور آلمان ویلیام دوم در سال 1898 به سلطان عثمانی هدیه شده است.

6- موزه باستان شناسی استانبول

(Istanbul Archaeological Museum)

موزه باستان شناسی استانبول

این موزه مهم که در نزدیکی کاخ توپکاپی وجود دارد، مجموعه‌ای از آثار باستانی ترکیه و سراسر خاورمیانه را گرد هم می‌آورد که گستره وسیعی از تاریخ این منطقه را در بر می‌گیرد.

 

در موزه سه بخش مجزا وجود دارد:

  • موزه شرق باستان که بر هنر و میراث پیش از اسلام خاورمیانه متمرکز است.
  • موزه اصلی باستان‌شناسی مجسمه‌ها و مقبره‌هایی را در خود جای داده است.
  • سومین بخش موزه، مربوط به کاشی‌کاری است که توسط مهمت فاتح ساخته شده است.

7- در سفر به استانبول، خرید از بازار بزرگ را از دست ندهید!

بازار بزرگ استانبول

برای بسیاری از بازدیدکنندگان، گشت و گذار در استانبول تنها با خرید کردن کامل می‌شود. به همین دلیل بازار بزرگ جایی است که باید در سفر به استانبول در نظر داشت.

این بازار سرپوشیده اولین مرکز خرید جهان است که یک محله کامل شهر را در بر می‌گیرد و با دیوارهای ضخیم بین مسجد نوروسمانیه و مسجد بایزید احاطه شده است.

ورود به بازار از طریق یکی از 11 دروازه ممکن است که از آنجا هزارتوی مسیرهای طاق‌دار شروع می‌شود با مغازه‌ها و غرفه‌هایی که سوغاتی و صنایع دستی ترکیه را می‌فروشند.

8- مسجد سلیمانیه جز جدایی نشدنی سفر به استانبول (Suleymaniye Mosque)

مسجد سلیمانیه

در ادامه سفر به استانبول به مسجد سلیمانیه می‌رسیم. شاید شما هم سریال خرم سلطان را دیده باشید، این سریال زندگی سلطان سلیمان و اتفاقات عصر او را به تصویر کشیده است. مسجد سلیمانیه هم توسط سینان معمار مشهور عثمانی برای سلطان سلیمان ساخته شده‌ است.

این بنا که بر روی تپه بالای منطقه سلطان احمد قرار دارد، یکی از شناخته شده‌ترین بناهای استانبول است.

فضای داخلی مسجد سلیمانیه، که توسط گنبد سر به فلک کشیده 53 متری آن غالب شده است، به دلیل تناسبات هماهنگ و وحدت طراحی آن قابل توجه است.

خارج از محوطه باغ، گورستان جالب دوران عثمانی قرار دارد که مقبره‌های سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان نیز در آن قرار دارد.

9- بازار ادویه – Mısır Çarşısı

بازار ادویه استانبول

بازار ادویه جایی است که می‌توانید میوه‌های خشک، آجیل، سبزی‌ها و البته ادویه جات را پیدا کنید. بیشترین مخارج ساخت آن از مالیات‌هایی بود که دولت عثمانی از محصولات مصری وضع می‌کرد، به همین دلیل نام آن در ترکی (Mısır Çarşısı) به معنای “بازار مصر” است. بازار ادویه یکی از محبوب‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول است و در زمان‌های خاصی از روز بسیار شلوغ می‌شود.

سعی کنید قبل از ساعت 11 صبح یا بعد از ساعت 4 بعدازظهر بروید تا شلوغی جمعیت لذت این بازدید را تحت‌الشعاع قرار ندهد.

10- قصر دولما باغچه (Dolmabahçe Palace)

قصر دولما باغچه

کاخ مجلل و پرآذین دولما باغچه تأثیر آشکار دکوراسیون و معماری اروپایی را بر امپراتوری عثمانی در قرن نوزدهم نشان می‌دهد. این کاخ که توسط سلطان عبدالمجید اول در سال 1854 ساخته شد، جایگزین کاخ توپکاپی به عنوان اقامتگاه اصلی سلاطین شد. کاخ دولما باغچه همچنین در سال‌های تأسیس جمهوری ترکیه به عنوان یک اقامتگاه رسمی مورد استفاده قرار گرفت و آتاتورک (بنیانگذار ترکیه مدرن) در سال 1938 در اینجا درگذشت.

حتما بخوانید:  تحصیل در ترکیه: از صفر تا صد ویزای تحصیلی ترکیه

11- کلیسای چورا (Kariye Kilisesi)

Chora در زبان یونانی به معنای “کشور” است، و این کلیسای زیبا (که در اصل کلیسای سنت ناجی چورا نامیده می شد) درست خارج از دیوارهای شهر قدیمی قسطنطنیه قرار داشت.

کلیسای چورا احتمالاً در قرن پنجم ساخته شده‌است، اما آنچه اکنون می‌بینید ششمین بازسازی ساختمان است، زیرا در قرن نهم به طور کامل ویران شد و از قرن یازدهم تا چهاردهم چندین تغییر چهره را پشت سر گذاشت.

این کلیسا بعد از فتح قسطنطنیه توسط عثمانی به مسجد و سپس در سال 1945 به موزه تبدیل شد و در سال 2020 مجدداً به یک مسجد فعال تغییر کاربردی داد.

12- موزه هنرهای ترکی و اسلامی

این موزه که در کاخ ابراهیم پاشا، وزیر اعظم سلطان سلیمان، قرار دارد، برای علاقه‌مندان به هنر عثمانی و اسلامی یکی از جاذبه‌های دیدنی است. اینجا مکانی عالی برای دیدن مجموعه ای خیره کننده از فرش ترک (همراه با فرش قفقاز و ایران) در طول قرن‌هاست. همچنین آثاری نفیس از سرامیک، خوشنویسی و کنده کاری روی چوب از قرن نهم میلاد تا قرن نوزدهم در آن وجود دارد.

13- مسجد رستم پاشا

مسجد رستم پاشا احتمالاً زیباترین مسجدیست که در سفر به استانبول خواهید دید. مسجد آبی (مسجد سلطان احمد) ممکن است رتبه شکوه و جلال را به دست آورد، اما اینجاست که بهترین نمونه از کاشی‌های زیبا و پیچیده با دست نقاشی شده در رنگ های آبی و قرمز را خواهید یافت.

14- سفر به استانبول: قلعه یدیکوله

اگرچه رفتن به یدیکوله(قلعه هفت برج) در قطار حومه شهر کمی سخت است، اما این قلعه فرمانده ارزشش را دارد. این قلعه که در قرن پنجم توسط امپراتور تئودوسیوس دوم ساخته شد، بخش جنوبی دیوارهای دفاعی قسطنطنیه را تشکیل می‌داد. زمانی که عثمانی‌ها شهر را فتح کردند، از قلعه برای دفاع و بعدها به عنوان زندان و محل اعدام استفاده کردند. یدیکوله در سال‌های اخیر بازسازی شده است، و شما می‌توانید از بالای آن  مناظر عالی از دریای مرمره را ببینید.

15- سفر به استانبول: برج گالاتا

این برج در قرن چهاردهم ساخته شد. این بنا با ارتفاع 52 متر، برای قرن‌ها بلندترین ساختمان استانبول بود و در طول سالیان متمادی چندین بار به دلیل آسیب دیدن در اثر آتش سوزی و طوفان بازسازی شده است.

امروزه قسمت دیدبانی در طبقه بالا و رستوران آن، یکی از بهترین مکان‌ها برای بازدید در استانبول و برای تماشای مناظر نمادین شهر قدیمی مرکزی است.

با این حال، حواستان باشد که این یک منظره بسیار محبوب است، پس یا زودتر بیایید یا باید در صف بمانید!

16- نمایی از قلعه روملی از تنگه بسفر

برای بسیاری از بازدیدکنندگان، سفر به استانبول بدون سوار شدن بر کشتی تفریحی بسفر و گشت و گذار در آبراه معروف شهر که دریای سیاه را به دریای مرمره متصل می‌کند، کامل نمی شود.

نمادین‌ترین مناظر استانبول همگی از آب قابل دیدن است.

17- تراموا به سمت خیابان استقلال

خیابان استقلال یک خیابان مدرن و شلوغ با رستوران‌ها و کافه‌های فراوان است. با استفاده از قدیمی‌ترین راه آهن زیرزمینی جهان (ساخته شده در سال 1875) از نزدیک پل گالاتا، می‌توان به انتهای خیابان رسید. همچنین یک تراموا به سبک قدیمی وجود دارد که در طول آن تا میدان تقسیم در بالای تپه ادامه دارد.

در منطقه اطراف خیابان استقلال بسیاری از کلیساها و ساختمان‌های قدیمی با نماهای پرآذین وجود دارند. همچنین موزه معصومیت اورهان پاموک در نزدیکی این خیابان قرار دارد. پاموک نویسنده مشهور ترکیه و برنده جایزه نوبل ادبیات است. این موزه مفهومی-هنری حول موضوع رمان او به نام موزه معصومیت بنا شده است و بازدید از آن تجربه ای نسبتاً عجیب و غریب خواهد بود.

پیشنهاد: اگر اهل سفر و به خصوص گردشگری در اروپا هستید، مقالات جاذبه های گردشگری پاریس، 10 جاذبه گردشگری فنلاند و 10 جاذبه گردشگری سوئیس را قبل از برنامه ریزی برای سفر جدید بخوانید.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید
نظر خود را بنویسید
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها