فهرست مطالب
قهوه برای سلامتی: اگه بخواهیم سرراست صحبت کنیم؛ قهوه برای بدن خوب است، اما کاملا به نوع قهوه و کیفیت آن بستگی دارد. قهوه نوشیدنی پرطرفدار دنیاست که بسیاری از افراد آن را روزانه مینوشند و اگر این کار را نکنند به قول معروف روزشان شب نمیشود، البته باید توجه داشت که میزان مصرف قهوه حد معینی دارد و از آن بیشتر موجب پریشانی و اضطراب میشود.
در پادکست زیر میتوانید داستان سفر قهوه به دنیای غرب و تاریخچه آن را گوش دهید.
آیا قهوه برای سلامت ما خوب است؟
بله! به نظر میرسد میزان مصرف متعادل قهوه، برای اکثر افراد مفید باشد – یعنی ۳ تا ۵ فنجان در روز یا حداکثر ۴۰۰ میلی گرم کافئین.
Erikka Loftfield، محقق موسسه ملی سرطان در بررسیهایی که روی قهوه داشته است، میگوید: “شواهد کاملاً ثابت کرده که قهوه با میزان کمتر مرگ و میر ارتباط دارد.”
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سالها تصور میشد قهوه یک ماده سرطانزاست، اما دستورالعملهای غذایی سال ۲۰۱۵ این تصور را تغییر داد و برای اولین بار، نوشیدن متعادل قهوه در بخشی از یک رژیم غذایی سالم گنجانده شد.
مطالعه گستردهای در سال 2017 در مورد ارتباط مصرف قهوه و سلامت انسان در مجله پزشکی بریتانیا نشان داد که در بیشتر اوقات، قهوه به جای مضرات، با مزیت همراه است. در تحقیقی دیگر، مشاهده شد که افرادی که قهوه مصرف میکنند، نسبت به کسانی که این نوشیدنی را حذف میکنند، بیماری قلبی عروقی، سکته قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس کمتری را تجربه کردهاند.
علاوه بر این، به عقیده کارشناسها، قهوه ممکن است خطر ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت نوع 2، بیماری پارکینسون، و بیماریهای کبدی مانند سیروز، سرطان کبد و بیماری مزمن کبد را کاهش دهد و در مقابل این بیماریها از بدن محافظت کند. بطور مثال، بر اساس مطالعات، خوردن حدود 5 فنجان قهوه در روز، در مقایسه با مصرف نکردن قهوه، موجب کاهش 30 درصدی ابتلا به دیابت نوع 2 میشود.
به گفته دکتر جوزپه گروسو، استادیار تغذیه انسان در دانشگاه کاتانیا در ایتالیا، فواید بالقوه قهوه ممکن است از پلی فنولها ناشی شود، که ترکیباتی دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. با این حال، اثرات قهوه برای همه یکسان نیست. نگرانیهایی در مورد مصرف بیش از حد آن بخصوص در مادران باردار وجود دارد، زیرا بی خطر بودن کافئین در دوران بارداری نامشخص است.
جاناتان فالوفیلد، استاد دانشگاه ادینبورگ و یکی از نویسندگان مجله پزشکی بریتانیا، میگوید: «با اطمینان نمیتوان گفت که قهوه دلیل فواید سلامتی است یا خیر.» این یافتهها میتواند ناشی از عوامل یا رفتارهای دیگری باشد که در مصرف کنندگان قهوه وجود دارد.
قهوه برای سلامتی: آیا روش تهیه قهوه مهم است؟
بله. رست تیره را ترجیح میدهید یا روشن؟ آسیاب درشت یا ریز؟ عربیکا یا روبوستا؟
نیل فریدمن، محقق ارشد موسسه ملی سرطان، میگوید: « همه این کارها علاوه بر طعم نهایی، بر ترکیبات درون قهوه نیز اثر میگذارند». اما اصلاً مشخص نیست که این سطوح مختلف ترکیبات چگونه ممکن است با سلامتی مرتبط باشند. به عنوان مثال، برشته کردن، مقدار اسیدهای کلروژنیک را کاهش میدهد، اما ترکیبات آنتی اکسیدانی دیگری هم تشکیل میدهد.
مطالعهای در JAMA Internal Medicine عادات قهوه را در حدود 500000 نفر در بریتانیا مورد بررسی قرار داد. این مطالعه نشان میدهد که مهم نیست این افراد یک فنجان می نوشند یا هشت فنجان – معمولی یا بدون کافئین – یا اینکه بدنشان سریع قهوه را متابولیزه میکند یا آهسته. در هر صورت آنها با خطر کمتر مرگ به هر علت روبرو بودند. توجه داشته باشید که با قهوه فوری، این شواهد ضعیفتر بود.
روشی که شما فنجان قهوه خود را آماده میکنید، ممکن است بر سطح کلسترول شما نیز تأثیر بگذارد. مریلین سی کورنلیس، استادیار پزشکی در دانشکده پزشکی نورث وسترن فاینبرگ و یکی از نویسندگان مطالعه JAMA Internal Medicine، میگوید: “قهوه ای که برای نوشیدن مناسب نیست، قهوه جوشیده است.”
نمونههایی از آن عبارتند از قهوه اسکاندیناوی یا قهوه یونانی و ترک که معمولا در خاورمیانه مصرف میشود. (وقتی در فنجان ریخته میشود، قسمتهای فیلتر نشده در کف فنجان مینشیند که فالگیرها از آن میتوانند آینده را بخوانند!)
با این حال، در قهوه جوشانده دو ماده به نام کافستول و کاهوئول وجود دارد، ترکیباتی که دیترپن نام دارند. نشان داده شده است که آنها LDL، کلسترول بد را افزایش و کمی کلسترول خوب HDL را کاهش می دهند.
راب ون دام، استاد دانشکده بهداشت عمومی در دانشگاه ملی سنگاپور میگوید: «اگر قهوه را فیلتر کنید، اصلاً مشکلی نیست. اما برای افرادی که مشکلات کلسترول دارند، بهتر است سراغ انواع دیگر قهوه بروند. او دو دهه است که در حال مطالعه قهوه است. (و قطعا در آن مدت قهوه زیادی نوشیده است!)
با این حال، سایر محققان میگویند که هنوز قهوه جوشیده را کنار نگذارید. اهمیت بالینی چنین افزایشهای کوچک در کلسترول ممکن است بسیار کم باشد(زیرا با افزایش مرگ و میرهای قلبی عروقی مرتبط نیست.)
آیا همه انواع قهوه دارای مقدار یکسانی کافئین هستند؟
نه. اسپرسو دارای بالاترین غلظت کافئین است، حدود 70 میلیگرم در یک شات یک اونسی وجود دارد. در مقام مقایسه، یک وعده 12 اونسی قهوه دریپ 200 میلیگرم کافئین دارد.
برای برخی از ما، دانستن میزان کافئین موجود در قهوه میتواند بسیار مهم باشد. احتمالاً شما هم دوستی دارید که در ساعت 10 شب چهار شات اسپرسو میخورد و بعد به راحتی میخوابد، در حالی اگر از ظهر گذشته باشد و شما یک شات اسپرسو بخورید، باید تا سحر مشغول دیدن تکرار سریال فرندز باشید! بعضی از ما پلی مورفیسم داریم، یک نوع ژنتیکی که متابولیسم ما را برای کافئین کند میکند. در مورد این افراد، توصیه میشود که زیاد قهوه مصرف نکنند. او میگوید:”این افراد بعد از یک فنجان قهوه، به سراغ قهوه دوم و سوم میروند، اما خبر ندارند که هنوز تنها اثر کافئین قهوه اول در بدنشان وجود دارد!”
اگر میخواهید متوجه شوید که متابولیزم بدنتان در برابر قهوه سریع هست یا آهسته میتوانید آزمایشهایی در 23andme، انجام دهید.
این یک شرکت خصوصی ژنومیک و بیوتکنولوژیست که در کالیفرنیا واقع شده و خدمات آزمایش ژنتیکی مستقیم به مصرف کننده ارائه میدهد.
قهوه برای سلامتی: آیا قهوه اعتیادآور است؟
شواهد نشان میدهد که میتوان به نوشیدنیها اعتیاد پیدا کرد. علائم ترک آن شامل سردرد، خستگی، تحریک پذیری، مشکل در تمرکز و خلق و خوی افسرده است.
در واقع، کافئین یک داروی روانگردان است و قهوه بزرگترین منبع آن است. حدود نیم ساعت بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه، کافئین وارد بدن شده و به سرعت جذب میشود. رگهای خونی منقبض میشوند. فشار خون افزایش مییابد. مقدار متوسط کافئین میتواند شما را بیدار کند، خلق و خو، انرژی، هوشیاری، تمرکز و حتی عملکرد ورزشی شما را افزایش دهد.
برای کسانی که بیش از 400 میلی گرم کافئین در روز مصرف میکنند، شواهد کافی برای ارزیابی وجود ندارد. دوزهای بالاتر میتواند منجر به مسمومیت با کافئین شود؛ با لرزش، عصبی بودن و ضربان قلب نامنظم. کافئین همچنین با تاخیر در زمان به خواب رفتن و کیفیت و مدت زمان خواب مرتبط است.
مری ام. سوینی، استادیار روانپزشکی و علوم رفتاری، میگوید: «من فکر میکنم کافئین آنقدر رایج است که در فرهنگ و عادات روزانه ما ریشه دوانده است، که اغلب آن را منبع بالقوه مشکلات نمیدانیم. ”
به گفته متخصصان زنان و زایمان در آمریکا، تحقیقات فعلی موجود مشخص نکرده است که چه مقدار کافئین را میتوان در دوران بارداری مصرف کرد. اثر کافئین به جنین نیز میرسد، بنابراین برخی از پزشکان ممکن است به زنان باردار توصیه کنند که روزانه کمتر از 200 میلی گرم قهوه مصرف کنند.
دوزهای بسیار بالای کافئین میتواند کشنده باشد. محققان میگویند این اتفاق به طور تصادفی رخ میدهد. دکتر ون دام در این مورد میگوید: “شما نمیبینید که چند نفر در طول ماه به اورژانس مراجعه میکنند، فقط به این علت که به طور تصادفی بیش از حد قهوه نوشیدهاند!”
دانه قهوه چیست؟
درون میوه قرمز قهوه دو دانه قهوه قرار دارد. به گفته پاتریک براون، استاد علوم گیاهی در دانشگاه کالیفرنیا : قهوه شبیه گیلاس است. اما برخلاف گیلاس، دانه آن جایزه است و گوشت آن دور ریخته میشود.
قهوه علاوه بر کافئین، میتواند اثرات درمانی بالقوهای بر بدن داشته باشد. یکی از اجزای کلیدی قهوه، اسید کلروژنیک (خانواده ای از پلی فنولها) است که در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود. همچنین منبع غذایی خوبی از ویتامین B3، منیزیم و پتاسیم است.
بصورت تخمینی 124 گونه قهوه وجود دارد. آنچه که در کافهها، ادارات و سفرهای جادهای وجود دارد، دو گونه است: عربیکا و کانفورا، معروف به روبوستا. عربیکا در کافه های ویژه وجود دارد و قیمت آن بیشتر از روبوستا است که قهوههای فوری و مقداری اسپرسو را تامین میکند. عربیکا یک دانه کوچک بسیار همگن است. تقریباً تمام قهوههای عربیکا در جهان به چند گیاه از اتیوپی، زادگاه قهوه یا یمن بازمیگردد.
آیا افزودن شیر یا شکر مزایای قهوه را از بین میبرد؟
پزشکان نمیدانند. مطالعهای در 2015 نشان داد که افرادی که شکر، خامه یا شیر به قهوه خود اضافه میکنند، مزایای مشابهی با کسانی دارند که آن را خالص ترجیح میدهند.