فهرست مطالب
میخواهید به کودک خود جایزه دهید؟! میدانید بزرگترین هدیهای که میتوانید به فرزند خود دهید چیست؟ جواب آن ساده است؛ اعتماد به نفس! چون اعتمادبه نفس کلید موفقیتهاست و هیچ چیز بالاتر از آن نیست. ایجاد اعتمادبه نفس در کودکان کیفیت زندگی و آینده آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. به مثال زیر توجه کنید.
مینا و لیدا در مهدکودک با هم دوست شدند. مربی آنها تفاوت فاحشی در رفتارشان حس میکرد. مینا علیرغم استعداد زیاد در نقاشی، استرس زیادی موقع کشیدن طرحها داشت و مدام از نتیجه بد میترسید، اما لیدا با اینکه استعداد زیادی در نقاشی نداشت، مدام از مربی خود سوال میپرسید و اگر اشکالی هم در نقاشیاش وجود داشت با خونسردی به نقاشی کشیدن ادامه میداد. مربی با مشاهده والدین این دو متوجه علت این تفاوت شد. والدین مینا مدام در مورد نتیجه از او سوال میکردند و او را مورد سرزنش و انتقاد قرار میدادند، در حالیکه والدین لیدا او را تشویق میکردند.
کودکی که عزتنفسش پایین است خودش را باور ندارد و از انجام کارهای جدید و چالشبرانگیز دوری میکند. چون از شکست و ناامید کردن دیگران و شنیدن سرزنش واهمه دارد.
اعتمادبه نفس در شادی، سلامتی و موفقیت کودک بسیار تاثیرگذار است. کودکی که خود را باور دارد، برای مسئولیتپذیری و در مقابل ناامیدی، چالشها و احساسات مثبت و منفی آمادهتر است.
اما عامل اصلی در ایجاد اعتماد به نفس در کودکان چیست؟
شما پدر و مادر گرامی! والدین و معلمان نقش کلیدی و بهسزایی در این قضیه دارند. ما هم در این راه در کنار شما هستیم. به همین دلیل در این مقاله میخواهیم به 24 روش برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان بپردازیم. با ما همراه باشید.
1-به فرزند خود اطمینان بدهید که عشقتان به او بی قید و شرط هست
با خود روراست باشید؛ چه دیدی به فرزندتان دارید؟! نحوه نگرش ما به کودکمان(آنگونه که فرزند ما معتقد است، او را میبینیم) تاثیر زیادی در دیدی که او نسبت به خود پیدا میکند دارد.
طوری رفتار کنید که فرزند یا دانشآموز شما بداند تحت حمایت و محبت شماست، حتی اگر تصمیم اشتباه بگیرد یا شکست بخورد. هرگز فرزند خود را تحقیر نکنید.
2– مثبت فکر کردن را با کودک خود تمرین کنید
معمولا کودکان و بزرگسالان در حال صحبتهای منفی با خودشان هستند، “من نمیتوانم این کار را انجام دهم” و… این حرفها باعث ایجاد حس منفی در ما میشوند بنابراین برای کارایی بهتر الگوهای ذهنی مثبت را به بچههای خود یاد بدهید.
3- فرزند خود را به اسم صدا کنید
اینکار موقعی که با ارتباط چشمی محبتآمیز همراه باشد، نشان دهنده میزان مهم بودن کودک است.
4-“وظایف ویژه“ اما متناسب با سن برای کودک خود در نظر بگیرید
علاوه بر تکالیف مدرسه به بچههای خود وظایف ویژه بدهید. این کار به آنها احساس مسئولیت و صلاحیت میدهد. کلمه “ویژه” به کودک اعتمادبه نفس بیشتری میدهد.
وظایف ویژه در خانه میتواند شامل نگهداری از خواهر و برادر کوچکتر، کمک در آشپزی(دستیار آشپزی) یا برای بچه خردسال پوشیدن لباسش باشد.
این کارهای ویژه در مدرسه هم میتواند شاملِ پاک کردن تخته، تزیین کلاس و… باشد.
5- به بازی آنها ملحق شوید و اجازه بدهید رهبری بازی را بر عهده بگیرند
پیوستن شما به بازی کودک این پیام را میدهد که او مهم و شایسته وقت شماست. در زمان بازی، والدین میتوانند به کودکان اجازه دهند که فعالیت را آنها آغاز یا انتخاب و هدایت کنند. وقتی والدین درگیر فعالیتهایی میشوند که تحت هدایت کودک است و از آنها لذت میبرند، کودک احساس ارزشمند بودن و موفقیت میکند.
6- اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
این چیزی نیست که بتوانید یک شبه بدست آورید. اما تا خودتان اعتمادبه نفس نداشته باشید، نمیتوانید کودکانی خودباور تربیت کنید. پس در این راستا تلاش کنید.
7- از آنها نظرخواهی کنید
از کودکان در مورد مسائل مناسب با سنشان نظرخواهی کنید تا نشان دهید برای آنها و ایدههایشان ارزش قائل هستید. این کار به کودکان نشان میدهد که بزرگسالان هم گاهی نیاز به کمک دارند و این اعتماد به نفس کودک را افزایش میدهد و به او میفهماند گاهی درخواست کمک مشکلی ندارد.
8- باهم زمان بگذرانید
گذراندن زمان با فرزندانتان به آنها حس ارزشمند بودن میدهد. به پارک مورد علاقهشان بروید، با آنها شام بخورید و از بودن کنار هم لذت ببرید.
معلمان هم میتوانند با هر کودک در مورد موضوع مورد علاقهاش صحبت کنند و زمانی اختصاصی با او بگذرانند.
9- نحوه تعیین و دستیابی به اهداف را به فرزندان خود بیاموزید
تعیین و دستیابی به اهداف چالشبرانگیز و واقعبینانه به کودکان کمک میکند تا احساس توانایی بیشتری کنند.
10- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان به فرزند خود توجه کافی بدهید
فرزند شما درک میکند اگر هنگام بازی با او حواستان پرت باشد. بنابراین بهتر است توجه خود را در یک بازه زمانی از کار، سایر عوامل حواس پرتی و گوشی موبایل خود بردارید و بطور کامل به کودک خود اختصاص دهید. تا فرزند شما احساس ارزشمندی کند. معلمان هم میتوانند اینکار را بکنند.
11- فرزندانتان را تشویق کنید تا در کلاس تئاتر ثبت نام کنند
کلاس تئاتر راهی عالی برای افزایش اعتمادبه نفس در کودکان است. امتحان کارهای جدید به کودکان کمک میکند تا احساس توانایی کنند. تئاتر به آنها میآموزد که با اطمینان در مقابل دیگران صحبت کنند و منطقه امن خود را گسترش دهند.
والدین و معلمان به طور یکسان میتوانند بچه ها را تشویق به تماشای تئاتر کنند و معلمان ممکن است بتوانند از نقش آفرینی یا بازیهای نمایشی در مدرسه استفاده کنند.
12- آنها را به شیوهای درست تشویق کنید
تشویق کودکان صرفا موثر نیست، تشویق باید صحیح باشد تا عزت نفس آنها را افزایش دهد.
تحسین باید بیشتر به تلاش کودک نسبت داده شود تا نتیجهای که میگیرد (نتیجه کار مثل گرفتن نمره A یا داشتن هوش که توانایی ثابتی است).
از کلمات عمومی و کلی مثل “کارِت خوب بود” خودداری کنید.
13- بگذارید کودکانتان بشنوند که شما در مورد آنها با دیگران مثبت صحبت میکنید.
یکی از راههای سریع و آسان برای افزایش اعتمادبه نفس در کودکان این است که “به طور تصادفی” به او اجازه دهید صدای شما را در حال تمجید از دستاوردهایش موقع صحبت با دیگران بشنود.
وقتی ما فرزندمان را مستقیماً تحسین میکنیم، معمولا خیلی باور نمیکنند، اما شنیدن اینکه شما در حضور دیگران از آنها تعریف میکنید، باورپذیرتر (و حتی معنادارتر) میشود.
14- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان، اصلا آنها را با دیگران مقایسه نکنید
از مقایسه فرزندتان با خواهر و برادر یا همکلاسیاش با سوالهایی مانند “چرا نمی تونی مثل اون رفتار کنی؟” یا “ببین خواهرت در مدرسه چقدر خوبه! چرا نمی تونی این کار رو بکنی” خودداری کنید.
این مقایسهها باعث شک کردن کودک به خودش میشود و باور میکند که نمی تواند شما را راضی کند یا انتظارات شما را برآورده کند و در نهایت اعتماد به نفس خود را از دست میدهد.
15– پرتره یا کار هنری کودک خود را روی دیوار آویزان کنید
آویزان کردن پرترههای خانوادگی هم روی اعتمادبه نفس کودک شما تاثیر میگذارد. در کلاس درس هم میتوانید عکس دانش آموزان یا کاردستی آنها را روی دیوار کلاس آویزان کنید و احساس ارزشمند بودن به دانش آموزان خود دهید.
16- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان اجازه دهید انتخابهای متناسب با سن خود داشته باشد
“انتخاب کردن” به کودکان کمک میکند احساس شایستگی و قدرت کنند.
به کودکان اجازه دهید تا انتخاب کنند چه چیزی بپوشند، چه چیزی برای صبحانه بخورند، چه بازی ای انجام دهند، از چه رنگی استفاده کنند، کجا به گردش بروند و ….
معلمان می توانند از خلاقیت خود استفاده کنند و بطور مثال در کلاس درس به دانشآموزان بگویند هر کدام بنا به مهارتی که دارند (نقاشی، نوشتن آهنگ یا داستان) موضوعی خاصی را توضیح دهند.
17- فرزند خود را تشویق کنید تا برای توسعه مهارتهای جدید، کارهای جدید را امتحان کند
کودکانی که اعتماد به نفس ندارند اغلب از تلاش برای کارهای جدید یا مقابله با چالش های جدید خودداری میکنند. فرزند خود را تشویق کنید تا فعالیت های جدید انجام و مهارتهای تازه ای را توسعه دهند. این کار به بچه ها اطمینان میدهد که میتوانند با هر چیزی که سر راهشان قرار می گیرد کنار بیایند.
18- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان، به آنها کمک کنید علایق خود را کشف کنند
وقتی کودکان استعداد خود را کشف میکنند و آن چیزی را واقعا به آن علاقه دارند پیدا میکنند، به خود و تواناییهای خود اعتماد میکنند. فرصتهایی را برای فرزندان یا دانشآموزان خود ایجاد کنید تا فعالیتهای مورد علاقه خود را امتحان کنند و از این تلاشها حمایت کنید.
19- به فرزندان خود کمک کنید تا بر ترس از شکست غلبه کنند
ترس از شکست اغلب افراد را از تلاش و کوشش کامل باز میدارد، که طبیعتاً میتواند اعتمادبه نفس در کودکان را کاهش دهد.
با آموزش اینکه اشتباهات بخش کاملاً قابل قبولی از زندگی است و اینکه افراد به ندرت بدون چالش ها و شکست ها به موفقیت میرسند، به کودکان کمک کنید تا بر ترس از شکست غلبه کنند.
20- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان، آنها را تشویق کنید تا احساسات خود را بیان کند
وقتی احساسات کودک را مورد انتقاد یا نادیده میگیرید، ممکن است به این نتیجه برسد که احساسات او اهمیتی ندارد و در مرحله بعدی خود او نیز مهم نیست.
یکی از راههای ایجاد اعتمادبه نفس در کودکان این اس که آنها را به بیان احساسات مثبت و منفی تشویق کنید و کمکشان کنید تا از طریق بیان این احساسات به شیوهای سالم صحبت کنند.
21- طوری رفتار کنید که فرزندتان بداند شما از انتخابهایش ناراحت هستید، نه از خودِ او.
ناراحت شدن از کودکان یا دانشآموزان گاهی اجتنابناپذیر است و شما باید انتقادات و پیامدهای سازندهای به آنها ارائه دهید. اما به وضوح بیان کنید که از انتخابها یا اقدامات کودکتان ناراحت هستید، نه اینکه کل شخصیت کودک را زیر سوال ببرید.
22- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان محیط زندگی آنها را پر از افراد مثبت و مطمئن (از جمله دوستان) کنید.
هرچه فرزند شما بیشتر با افراد مثبت و با اعتماد به نفس همنشین باشد، به همان اندازه به فردی مطمئن و مثبت تبدیل میشود.
والدین عزیز سعی کنید به فرزند خود الگوهای قوی ارائه دهید و تمام تلاش خود را بکنید تا دوستانش افرادی خودباور باشند تا فرزندتان را ترغیب و تشویق کنند، به جای اینکه او را بکوبند.
23- “دیوار موفقیت” درست کنید تا موفقیت خودشان را ببینند
در خانه یا در کلاس درس، میتوانید “دیوار موفقیت” درست کنید. روی این دیوار دستآوردهایی مانند نمرات خوب، پروژههای هنری، مدالها یا تصاویر کودکتان در مسابقات یا کلاسهای ورزشی و… را آویزان کنید و از این طریق افتخار و قدردانی خود را نسبت به دستآوردهای فرزند خود نشان دهید.
دیوار موفقیت میتواند تلاش و اراده کودک را برجسته کند و به او اعتماد به نفس این را دهد که میتواند به ویژه در مواقع شک و تردید مفید باشد.
24- برای افزایش اعتمادبه نفس کودکان، آنها را در آغوش خود غرق کنید!
محبت جسمانی با عشق، پذیرش و تعلق ارتباط برقرار میکند و کودکان را شاد و با اعتمادبه نفس میکند. اعتماد به نفس به طرز شگفتانگیزی زندگی کودک را شکل میدهد و از مهمترین هدایایی است که والدین و معلمان میتوانند به فرزندان خود بدهند.
سخن آخر
اگر مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، چند روش از این لیست انتخاب کنید و در این هفته پیاده سازی کنید. پس از تسلط بر آنها، چند مورد دیگر را امتحان کنید.
منبع : biglifejournal.com