فهرست مطالب
برقراری رابطه موثر در محل کار یکی از مهارتهای نرم است که موجب موفقیت در شغلتان میشود، به این صورت که ایجاد روابط حرفهای قوی موجب یادگیری مهارتهای جدید و توسعه مهارتهای فعلی میشود. اما باید بدانید که برقراری رابطه تاثیرگذار به ترکیبی از مهارتهای نرم نیاز دارد.
در این مقاله، یاد میگیریم که مهارتهای ایجاد رابطه چه چیزهایی هستند و چگونه میتوان آنها را بهبود بخشید و البته اینکه چطور این مهارتها را در رزومه، معرفینامه و مصاحبههای خود بگنجانیم تا در موفقیت ما تاثیرگذار باشند.نامه
مهارتهای برقراری رابطه موثر چیست؟
مهارتهای برقراری روابط عموماً شامل ترکیبی از مهارتهای نرم مختلف است که همگی میتوانند به نحوه تعامل شما با دیگران کمک کنند. این مهارتها در محیط کار، برای همراهی با همکاران، کار گروهی و کمک به تیم و ایجاد تفاهم بین خود و دیگران ضروری است.
نمونههایی از مهارت های برقراری رابطه موثر
مجموعه مهارت های زیر را میتوان به عنوان مهارتهای اساسی برای برقراری روابط موفق در نظر گرفت:
1 – مهارت های بین فردی
این که بتوانید دیدگاه شخص دیگری را درک کنید و به آن احترام بگذارید یا با افراد تیم خود همدردی کنید را میتوان به توسعه مهارتهای بین فردی نسبت داد. برای ایجاد روابط کاری موفق و قوی، باید از مهارتهای بین فردی موثر برخوردار باشید.
2- مهارتهای ارتباطی غیرکلامی
ارتباطات غیرکلامی میتواند بر نحوه برقراری روابط شما با دیگران تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر شما بتوانید زبان بدن دیگران را بخوانید احساسات آنها را بهتر درک خواهید کرد.
3– مهارت های ارتباط کلامی
وقتی صحبت از روابط اجتماعی خوب میشود اولین مشخصهای که به ذهنمان خطور میکند خوشصحبتی است. ارتباط کلامی برای داشتنِ روابط خوب یک ضرورت است. اگر فکر میکنید در این زمینه آنطور که باید قوی نیستید، نگران نباشید. همه چیز با خواستن و تمرین قابل دستیابی است. از همین امروز شروع کنید و در جلسهای که با همکاران خود دارید، فرصتهایی برای مشارکت در ایدهها و پرسیدن سوالات پیدا کنید و ارتباط کلامی را تمرین کنید.
این کارها نشان میدهد که شما علاقهمند و مشتاق شنیدن ایدههای تیم خود هستید و همچنین مشتاق یادگیری و یاد دادن هستید.
در همان جلسه اول انتظار معجزه نداشته باشید، در روزهای آتی و به طور مستمر به این تمرین ادامه دهید. کمکم متوجه تغییرات مثبت در قدرت کلام خود خواهید شد.
4- مهارتهای شنیداری
گوش دادنِ فعال بخش مهمی از یک ارتباط موثر است. مهارت گوش دادن فعال گاهی اوقات میتواند موثرتر از صحبت کردن در یک جلسه باشد. گوش دادن فعال شامل برقراری ارتباط چشمی، آگاهی از نشانههای غیرکلامی و پرسیدن سوالاتی است که نشان میدهد شما روی آن مکالمه سرمایهگذاری کردهاید و به آن توجه دارید. این مهارت نه تنها نشان میدهد که به صحبتها و ایدههای تیم خود یا طرف مقابل خود احترام میگذارید، بلکه میتواند نشاندهنده این ویژگی از شخصیت شما باشد که شما به همه دیدگاهها اهمیت میدهید.
5- همدلی
همدلی یکی دیگر از جنبههای کلیدی در برقراری روابط موثر است. همدلی با دوستان و همکاران به این معنی است که شما به دنبال درک احساسات و عواطف آنها هستید. وقتی به طور فعال در محل کار همدلی میکنید، در واقع تعهد خودتان را به همتیمیها و مدیران خود نشان میدهید و همین موضوع موجب بهبود روابط کاری شما میشود.
6– هوش هیجانی
هوش هیجانی نه فقط در محل کار بلکه میتواند در رشد کلی شما بسیار مفید باشد. فردی که هوش هیجانی خود را تقویت کرده است میتواند روند فعالیتها را بهتر مشاهده کند و راههایی برای کمک به تیم خود پیدا کند. تعارضها را میبیند و برای برطرف کردن آنها راهکار میدهد. به طور کلی میتوان گفت با استفاده از درکیات خود کار میکند.
7– مهارتهای شبکه سازی
روابط کاری موفق با توسعه مهارتهای شبکهای موفقتر میشود. ملاقات با افراد جدید، تبادل ایده با سایر متخصصان و ارائه کمک به آنها میتواند به تقویت مهارتهای شبکهسازی شما کمک کند. با داشتن مهارتهای موثر در شبکهسازی، میتوانید دامنه حرفهای خود را افزایش داده و روابط حرفهای پایدار ایجاد کنید.
8- مهارت های تیمسازی
وقتی به عنوان عضوی از یک تیم کار میکنید، تقریبا همیشه مستلزم ایجاد ارتباط موثر است. مهارتهای کار گروهی خود را با تمرین ارتباطات موثر، احترام گذاشتن به ایده های دیگران و مشارکت و کمک در موارد مورد نیاز، توسعه دهید.
چگونه مهارت های برقراری ارتباط را تقویت کنیم؟
تا اینجای کار با اهمیت برقراری روابط موثر آشنا شدیم، اما چگونه این مهارت را به دست آوریم؟
با گامهای زیر میتوانید در راه توسعه مهارتهای ارتباطی خود قدم بردارید:
از هر فرصتی برای تمرین مهارت برقراری رابطه موثر استفاده کنید
با گوش دادن فعال، تفسیر ارتباطات غیرکلامی مانند زبان بدن و با جستجوی فرصتهایی برای پیوستن به مکالمات یا مشارکت در جلسات تیمی ارتباطات خود را توسعه دهید.
همدلی با دیگران را تمرین کنید
یکی دیگر از عوامل کلیدی در روابط تجاری موفق، همدلی است. وقتی با همکاران خود همدلی میکنید، در واقع نشان میدهید که به آنها اهمیت میدهید، احساسات و دیدگاه آنها را درک میکنید و به آن احترام میگذارید. تمرین همدلی میتواند به شما کمک کند تا روی نحوه برخورد با همتیمیها و سایر همکاران خود تأثیر مثبت بگذارید.
هوش هیجانی خود را توسعه دهید
توسعه هوش هیجانی یکی دیگر از راههای موثر برای برقراری روابط مثبت کاری است. شما میتوانید با تمرین همدلی، درک احساسات هم تیمیهای خود و پویا بودن در محیط کار، هوش هیجانی خود را تقویت کنید. انجام این کار میتواند به افزایش آگاهی از هیجانات و احساسات خود و همچنین احساسات همکارانتان کمک کند.
از بقیه بخواهید تا به شما بازخورد دهند
اگر از دیگران بخواهید به شما بازخورد دهند، برای پیشرفت حرفهای در شغلتان بسیار خوب خواهد بود. بیان کردن تمایل شما برای استفاده از مشاوره سایر افراد نشاندهنده انگیزه شما برای پیشرفت در کار است. همچنین نشان دهنده اینست که شما برای ایدههای جدید و یادگیری مهارتهای جدید آماده هستید. این میتواند بر مهارتهای ارتباطی شما تأثیر مثبت بگذارد.
مشارکت کنید
راه دیگری که میتوانید مهارتهای ایجاد رابطه را در خود بیشتر توسعه دهید، مشارکت در فعالیتهای مختلف در محل کار است. مثلا در زمان ناهار به گروهی از همکاران خود برای قهوه ملحق شوید یا به یک جلسه غیررسمی بپیوندید تا دیدگاه تیم خود را درک کنید. شما می توانید با ارتباط با همکاران خود و مشارکت در فعالیتهای مختلف در دفتر، تکنیک ایجاد رابطه را بهبود بخشید.
مهارت های برقراری ارتباط موثر در محل کار
روابط کاری قوی میتواند برای شغل شما مفید باشد. مثلا میتوانید شبکههای حرفهای گستردهتری ایجاد کنید، فرصتهای پیشرفت را بیابید و مهارتهای کار گروهی خود را توسعه دهید. همچنین ممکن است نکات زیر را در نظر بگیرید تا به شما در استفاده از مهارتهای برقراری رابطه در محل کار کمک کند.
- تا جایی که میتوانید به تیم خود کمک کنید، به خصوص در پروژههای جدید، تمرینات تیمسازی و به اشتراک گذاشتن ایدهها با همکاران خود.
- با تعارضات بصورت حرفه ای و با ارتباطات واضح و همدلی برخورد کنید تا بتوانید مشکلات را سریع و کارآمد حل کنید.
- با مکالمات حرفه ای و مرتبط با کار، از شایعات در محل کار خودداری کنید.
- واکنشهای احساسی مثبت را تمرین کنید و در مواقعی که از مدیران انتقاد سازنده دریافت میکنید، به دنبال پرسشهایی برای راهنمایی و یادگیری بیشتر باشید.
- جاهایی که نیاز است راههایی را برای کمک به همکاران و تیم خود پیدا کنید.
چگونه نشان دهم مهارت خوبی در برقراری رابطه موثر دارم؟
شما میتوانید مهارتهای ایجاد روابط خود را در رزومه خود و در طول مصاحبه یا در معرفینامه خود با نشان دادن مهارتهای مختلف مانند کار تیمی، رهبری، ارتباطات و مهارتهای بین فردی برجسته کنید.
نحوه نوشتن مهارت ایجاد رابطه موثر در رزومه
برای برجسته کردن مهارتهای ایجاد رابطه در رزومه خود، ممکن است مجموعه مهارتهای فعلی خود را با موارد ذکر شده در شرایط شغلی مطابقت دهید. به عنوان مثال، اگر شغلی که متقاضی آن هستید مستلزم کار تیمی است؛ مهارتهای ارتباطی، کار گروهی و شبکه سازی را عنوان کنید. علاوه بر این، شما میتوانید چگونگی استفاده از این مهارتها را در موفقیتهای شغل قبلی عنوان کنید.
نمایش مهارت ایجاد رابطه موثر در معرفی نامه
در یک کاور لتر یا معرفی نامه، شما ممکن است مهارتهای برقراری روابط خود را با پیوند زدن مجموعه مهارتهای خود به این که چگونه میتوانید دارایی سازمانی باشید که برای آن درخواست میکنید، به نمایش بگذارید. مثلا اگر شرکتی که به آن علاقه دارید به یک متخصص شبکهسازی نیاز داشته باشد، در نامه خود توضیح دهید که چگونه به شرکت قبلی خود کمک کرده اید تا شبکههای تجاری قویتری ایجاد کند.
نمایش مهارت ایجاد رابطه موثر در طول مصاحبه
در طول مصاحبه، ممکن است از شما در مورد مهارتهای کار گروهی، توانایی شما در برقراری ارتباط موثر یا اینکه چگونه مهارتهای شما در موفقیتهای شرکت قبلی کمک کننده بوده است، سوالاتی پرسیده شود. شما میتوانید با مثالهایی از نحوه استفاده از مهارتهایتان برای رسیدن شرکت به هدفش تاثیر مثبتی روی روند مصاحبه بگذارید.
پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با سایر مهارت های نرم، مقالات اصول مذاکره، نگرش مثبت، مهارت انعطاف پذیری، مهارت مدیریت زمان و مهارت اولویت بندی کارها را مطالعه کنید.