فهرست مطالب
تعریف نگرش مثبت و اهمیت آن
نگرش مثبت یکی از مهارتهای نرم است که برای گسترش روابط خود و شبکهسازیِ موفق به آن نیاز داریم. اگر میپرسید مهارت نرم چیست؟ باید بگوییم مهارت نرم بهطور خلاصه به مهارتهایی در رابطه با تعامل ما با افراد اطلاق میشود. قبلا بطور مفصل در مقالهی زیر در مورد آن صحبت کردهایم.
اما امروز میخواهیم به سراغ یکی از مهارتهای نرمِ مهم یعنی نگرش مثبت برویم و ببینیم از چه راههایی میتوانیم دید مثبت خود را توسعه دهیم. همه ما به دنبال زندگی بهتر و شادتر هستیم، اما با گذشت زمان به نوعی متوجه میشویم که در بسیاری از موارد، این نگرش ماست که زندگی را سخت یا آسان میکند. با ما همراه باشید تا در ادامه یاد بگیریم که زندگی را آسانتر کنیم!
12 راه برای اینکه نگرش مثبت خود را افزایش دهید
1- موزیک خوب گوش کنید
موسیقی قطعاً خلقو خوی شما را بهبود میبخشد و این کار بسیار سادهای برای تاثیرگذاری در فکر و دید شماست.
2- منفعلانه تلویزیون تماشا نکنید
بر اساس مطالعات افرادی که کمتر تلویزیون تماشا میکنند، شادتر و مثبتتر هستند!
3- هیچ کاری را به صورت منفعل انجام ندهید
من هر وقت کاری انجام میدهم، از خودم میپرسم که “آیا در پایان روز، از میزان وقتی که برای آن گذاشتهام راضی هستم یا خیر؟!” (به همین دلیل زمان استفاده از سایتهای غیر مفید و شبکههای اجتماعی را محدود کردهام). من هم مانند شما از آنها لذت میبرم، اما ترجیحم اینست که زمانم را برای یادگیری چیز جدید و یا کار بر روی پروژهای مهم صرف کنم. چون زمان فوق العاده ارزشمند است.
4- از منفیبافی آگاه باشید
جامعهای که خود را باهوش میداند، تمایل به منفیگرایی دارد، زیرا “انتقاد” بهعنوان یک مکانیسم، برای نشان دادن اینکه شما باهوشتر از فردی که به او یاد دادهاید یا افراد زیر دستتان، در نظر گرفته میشود. منفی بافی نه تنها باعث پیشرفت نمیشود، بلکه برعکس شما را از پیشرفت باز میدارد. در نظر بگیرید در شرکتی هستید، انتقاد مداوم از دیگران انگیزه کار و تلاش را از آنها میگیرد و نه تنها آنها را ناراحت میکند بلکه خیال خودتان هم ناراحت میشود و ممکن است کل شب ذهنتان را درگیر کند.
منفی بافی موجب انرژی منفی در تعامل با دیگران میشود و شما نمیتوانید رابطه درستی با سایر انسانها برقرار کنید.
5- زمانی را به تنهایی اختصاص دهید
این جمله به این معنا نیست که کارتان را قطع کنید تا تنها باشید! برای ایجاد نگرش مثبت هم به بودن در جامعه و تعامل با سایر افراد نیاز دارید هم به بودن با خود! تنها بودن باعث فکر کردن در مورد روند رفتارها و تعاملهایتان خواهد شد.
6- ورزش کنید
این بهترین راه برای بوجود آمدن حس شادی و سرزندگی فوری شماست.
ورزش احتمالا شما را خوشحال میکند، سعی کنید بدوید. در حین دویدن ممکن است به خود فحش دهید! اما رضایتی که در پایان به دست میآورید بسیار بیشتر از ناامیدی دقایق اول دویدن است. تمامی ورزشها فواید جسمی و روحی زیادی دارند اما از جمله فواید خاص دویدن میتوان به تنها بودن اشاره کرد. اینکه در دو، شما به پیشرفت خود توجه میکنید موجب نگرش مثبت در زندگی و ارتباط بهتری با سایر افراد میشود، چون در این ورزش شما نیازی به مقایسه و حسادت با دیگران نخواهید داشت.
پیشنهاد: ورزش را با مطالعه مقالات برنامه دویدن برای مبتدیان، بدنسازی در خانه و یوگا در خانه شروع کنید.
7- برنامه داشته باشید
داشتن هدف و حرکت به سوی آن، کلید خوشبختیست. اگرچه باید بدانید که دستیابی به هدف لزوماً چیزی نیست که شما را خوشحال میکند بلکه این روند است که لذتبخش است. بطور مثال من وقتی موسیقی مینویسم، لذت میبرم زیرا نوشتن ذاتاً برایم لذتبخش است، نه به این دلیل که میخواهم مشهور شوم!
8- برای انجام کارهایی که از آنها لذت میبرید، زمان بگذارید
این مورد بسیار کلی است، بنابراین اجازه دهید برایتان مثال بزنم.
یکی از چیزهایی که واقعاً زندگی من را تغییر داد، یافتن جوامع کوچکی بود که فعالیتهایی که از آن لذت میبرم در آنها انجام میشد. به عنوان مثال، من عاشق نوشتن موسیقی هستم، بنابراین عضو گروهی شدم که هر هفته یک ساعت برای نوشتن آهنگ گرد هم میآیند. حالا در 37 هفته متوالی و هر هفته یک آهنگ نوشتهام که به تدریج مرا به سمت اهداف بزرگتر سوق داده و احساس رضایت زیادی به من میدهد.
9- تعریف خود را از شادی تغییر دهید
زمانی میتوانید خوشحالتر از دیگران باشید که تعریف شادی را عوض کنید. به دنبال سرخوشی مداوم نباشید چون زندگی هیچ وقت اینگونه نبوده و نخواهد بود. ثبات داشته باشید، با “ثبات” خوشحالتر خواهید بود. (شادی و غم هر دو رفتنیاند به هیچ کدام دل نبندید)
10- ناراحتی در مورد اتفاقات را متوقف کنید
«اگر چیزی باعث ناراحتی و نارضایتی شما میشود، باید دلیل آن را بیابید و آن را بهبود ببخشید، نه اینکه آن را نادیده بگیرید.» اگر بتوانید این کار را انجام دهید، عالی است. از طرف دیگر، دلیلی وجود ندارد که مثلا از نمره بد در یک آزمون ناراحت باشید. در واقع آب رفته به جوی باز نمیگردد! پس برای چیزهایی که گذشته ناراحتی نکنید. وقتی زمان زیادی را صرف این میکنید که ” چرا” این اتفاق افتاد شما تنها زمینه را برای افسردگی فراهم میکنید. بنابراین دید خود را وسیع کنید حادثه را کنار بزنید و به “چگونگی” رخ دادن آن و اینکه چه کار کنیم اتفاق نیفتد، فکر کنید.
فکر کردن در مورد اینکه چرا اینقدر خنگ بودید که فلان مساله ساده ریاضی را نتوانستید حل کنید، باعث بهتر شدن شما در ریاضیات نمیشود. بنابراین دیگر نگران آن نباشید و به جای آن ریاضی را تمرین کنید.
11- میزان پیشرفت خود را بررسی کنید
راهی برای بررسی میزان پیشرفت خود پیدا کنید و آن را اندازهگیری کنید. زمانی که ندانید میزان پیشرفتتان در کار چقدر است، شرایط دشوار میشود.
من برای مدتی گزارشی از دویدنهایم تهیه کردم و سرعت متوسطم را ثبت میکردم. دیدن پیشرفت در طول هفتهها واقعا جالب و هیجانانگیز بود. (ورزش کردن به خودی خود شادیبخش است که با دیدن نتایج پیشرفت هم اثرش دوبرابر میشود.)
سخن پایانی
نگرش مثبت در ابتدا موجب خوشحالی و قوی بودن خود ما میشود و گامی مهم در ارتباط صحیح با دیگران است. مادامی که ما آنقدر احساس کافی بودن و قدرت کنیم که جایی برای حسادت نسبت به دیگران نداشته باشیم قطعا رفتار بهتری با آنها خواهیم داشت. اگر متواضع باشیم و بپذیریم چیزهایی وجود دارند که ما آنها را بلد نیستیم و در عین حال، برنامه و هدف زندگی خود را داریم و در حال تلاش برای پیشرفت در حوزهی خودمان هستیم، در اینصورت با سایر افراد تعامل بهتری خواهیم داشت.
پادکست عالیه دمتون گرررم